DR. A. A. OLIAI

020 6005260

PRAKTIJK ACUPUNCTUUR

DIEMEN

Bijna alle zorgverzekeraars vergoeden acupunctuurbehandelingen door NAAV-acupunctuurartsen vanuit hun aanvullende verzekeringen.

Di., Wo. Do. van 09:00 - 15:00

 
 

Voordat u besluit om voor een niet westerse therapie te kiezen, heeft u waarschijnlijk al vele (westerse) therapieën ondergaan en heeft u al vele artsen gezien, maar helaas zonder het gewenste resultaat. U bent nu op onze site terecht gekomen, dit betekent dat u wellicht acupunctuur therapie overweegt op de hoop dat het u een gewenste resultaat zal geven. Wij hopen u een duidelijke beeld  te geven over acupunctuur zodat u weet waar u voor kiest. Heeft u naderhand toch nog vragen, aarzel dan niet om ons te bellen zodat wij uw vragen kunnen beantwoorden.


WAT IS ACUPUNCTUUR EN WAAR KOMT HET VANDAAN:


Acupunctuur is een geneesmethode die al duizenden jaren bestaat en een onderdeel is van de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG).  De naam acupunctuur is afgeleid van de woorden: acus en punctura. Acus betekent letterlijk “naalden”  en de letterlijke betekenis van Punctura is “steken”. Acupunctuur wordt gelukkig steeds minder als een alternatieve geneeswijze beschouwd en meer als een aanvulling op de Westerse geneeskunde. Uiteraard wordt er eerst naar de westerse diagnose gekeken om ernstige aandoeningen uit te sluiten.


YIN EN YANG


Voordat u zich verdiept in de werking van acupunctuur is het belangrijk dat u de termen Yin en Yang begrijpt en de functie of doel van energieën. Een Mens of elk levend wezen heeft met energie te maken, deze energie wordt verkregen uit de kosmos, zon, wind en zelfs de voedsel die wij dagelijks eten. Kortom er zijn vele vormen van energie en waar wij deze vandaan halen.

Zo zijn Yin en yang (☯) Chinese begrippen die verwijzen naar twee tegengestelde energieën of ook wel krachten te noemen, waarvan alle aspecten van het leven en het universum doordrongen zijn.

Het yin-yangsymbool is de Oud-Chinese voorstelling van de kosmische dualiteit, waarbij yin vrouwelijkheid (aarde, koude, het noorden, vochtigheid) symboliseert en yang mannelijkheid (hemel, warmte, het zuiden, droogte). U kunt zich voorstellen dat deze twee componenten niet louter tegenstellingen zijn, maar vooral energieën zijn die elkaar aanvullen. Beide componenten zijn nodig voor een goede balans in het leven, universum of de mens.

De acupunctuurleer gaat ervan uit dat lichaam, geest en omgeving niet los te zien zijn van elkaar in gezondheid en in ziekte. Een juiste balans in al deze energieën is van groot belang voor een goede harmonie.


DE WERKING VAN ACUPUNCTUUR


Volgens de oude Chinese geneeskunde bevinden zich in ons lichaam onzichtbare banen (ook wel meridianen genoemd) waarlangs de energieën Yin en Yang lopen. Deze twee tegengestelde energieën lopen voortdurend in elkaar over. Zoals eerder benoemd vullen deze twee componenten elkaar aan en samen zorgen ze voor een goede balans in onze lichaam en geest. Dit kunt u vergelijken met bloed dat wordt rondgepompt in de aderen door het gehele lichaam, zo stroomt er ook energie door de meridianen. Die onzichtbare banen ofwel: “meridianen” horen elk bij een orgaan. Even simpel gezegd, hebben de twaalf organen in ons lichaam ook twaalf meridianen die lopen op het gehele lichaam en op de huid. Alle banen bij elkaar vormen een energienetwerk, waarop de acupunctuurpunten liggen. Elk van die punten staan in contact met een orgaan of met een bepaalde functie. Soms kunnen deze twee energieën ,yin en yang, ook uit balans raken dit uit zich dan in pijn of een “niet gezonde” lichamelijke of geestelijke toestanden. Op het moment dat je niet ‘gezond’ bent, dan kan de acupuncturist met behulp van naalden bepaalde energieën afremmen of juist stimuleren om de yin en yang balans in je lichaam weer in harmonie te krijgen.

ACUPUNCTUUR